Μουσείο ΠΕΑΝ

0

Το μουσείο ΠΕΑΝ είναι το δεύτερο μουσείο του Δήμου Καλλιθέας και αποτελεί μουσείο της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Ένωσης Νέων. Αναλυτικότερα, είναι αφιερωμένο στην ομώνυμη αντιστασιακή οργάνωση κατά την κατοχή, και στεγάζεται στο σπίτι ενός από τα ιδρυτικά της μέλη. Διοργανώνει επισκέψεις με ξεναγό καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, οικογένειες και κάθε ενδιαφερόμενο πάνω στην ιστορία και τη δράση της οργάνωσης. 

Η Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων (ΠΕΑΝ) κατέχει ξεχωριστή θέση ανάμεσα στις αντιστασιακές οργανώσεις που ιδρύθηκαν και έδρασαν στα αστικά κέντρα την περίοδο της Κατοχής, λόγω του δυναμισμού και της ηρωικής θυσίας πολλών μελών της. Ένας επιπλέον λόγος που η Καλλιθέα τιμάει την ΠΕΑΝ με το Μουσείο είναι γιατί το κτίριο αυτό αποτέλεσε το ορμητήριο και το καταφύγιο των μελών του Κέντρου Καλλιθέας της ΠΕΑΝ.  Εκεί κατοικούσε η οικογένεια του Μιχάλη Μπαλιτσάρη, που ηγήθηκε της οργάνωσης στην περιοχή. Ακόμη, εκεί κατέφευγαν οι νεαροί αντιστασιακοί, στα δωμάτια αυτά κρυβόντουσαν και στην ταράτσα του σπιτιού κοιμόντουσαν μετά τη δράση τους.

Μαρτυρίες που δημιουργούν ρίγη συγκίνησης, εικόνες που προδίδουν αντίσταση και μια ατμόσφαιρα που καλλιεργεί ενωτικά συναισθήματα. Η ιστορία του κτιρίου μεγάλη, αλλά η αξία του ακόμη πιο αξιομνημόνευτη.

Choose your Reaction!
Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.