Ιστορία της Καλλιθέας

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σε πυκνότητα πληθυσμού δήμο σε ολόκληρη τη χώρα, παρόλο που έρχεται 17ος σε πληθυσμός και μόλις 320ος σε έκταση! Επίσης, αποτελούσε τη μοναδική σύνδεση του κέντρου με τη θάλασσα μέχρι να ενωθούν οι δήμοι Μοσχάτου και Ταύρου, ενώ το υψηλότερό της σημείο είναι στα μόλις.. 25 μέτρα.

 

 

Αυτές και πολλές ακόμα ιδιαιτερότητες και αντιθέσεις μπορεί αν εντοπίσει κανείς εξετάζοντας την περιοχή αυτή με τη μακρά ιστορία, την ευρεία ανθρωπογεωγραφία και την.. αισιόδοξη ονομασία.

 

Φωτογραφία από Dimorsitanos, CC BY-SA 3.0, Σύνδεσμος

 

Η περιοχή υπολογίζεται ότι κατοικείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. και αναφέρεται στη μυθολογία ότι όταν ο Θησέας επέστρεψε από την Κρήτη, έχοντας σκοτώσει τον Μινώταυρο, αποβιβάστηκε στις ακτές της σημερινής Καλλιθέας. Λόγω αυτού, το έμβλημα του δήμου τον απεικονίζει.

 

 

Κατά την Ελληνική Επανάσταση, συνιφάστηκε με τη Μάχη του Αναλάτου, η οποία έλαβε χώρα στην περιοχή μεταξύ του Αγίου Σώστη και της οδού Σπάρτης, και στην οποία τραυματίστηκε θανάσιμα ο Γεώργιος Καραϊσκάκης.

 

 

Η σημερινή Καλλιθέα εγκαθιδρύεται ως οικισμός του δήμου Αθηναίων κατά το 1884, έχοντας ανάμεσα στους πρώτους κατοίκους της τον πανεπιστημιακό Γεώργιο Κρέμο, τον νομικό Γιώργο Φιλάρετο και τον έμπορο Λάσκαρι Λασκαρίδη. Τα ονόματα και των τριών αυτών.. πιονέρων έχουν δοθεί σε οδούς της περιοχής.

 

 

Το παρόν δόθηκε και κατά τους πρώτους μοντέρνους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, όπου το άθλημα της σκοποβολής διεξήχθη σε σκοπευτήριο που ανεγέρθηκε ειδικά για εκείνο τον σκοπό. Πλέον έχει κατεδαφιστεί και αποτελεί το σχολικό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου.

 

 

Σημείο καμπής ήταν το 1922 όπου και υποδέχθηκε περίπου 25.000 πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, με τον χαρακτήρα της περιοχής να μετατρέπεται από τόπος αναψυχής σε προσφυγική συνοικία. Τρία χρόνια μετά αποσπάται από τον Δήμο Αθηναίων και μετατρέπεται σε κοινότητα, ενώ το 1933 αναβαθμίζεται σε δήμο. Έπειτα, χάρης στη θέση της μεταξύ Αθήνας και Πειραιά η οποία διευκόλυνε την εμπορική δραστηριότητα, επιλέχθηκε ως έδρα δεκάδων βιομηχανιών και βιοτεχνιών.

 

 

Κατά την κατοχή, συμμετείχε ενεργά στην Εθνική Αντίσταση, με κυριότερα γεγονότα της περιόδου να είναι η μάχη της οδού Μπιζανίου το 1944, μεταξύ 10 ΕΠΟΝιτών (οι Δέκα της Καλλιθέας) και κατοχικών δυνάμεων, καθώς και το μπλόκο του Αυγούστου την ίδια χρονιά.

 

 

Μεταπολεμικά, σημειώνεται κατακόρυφη αύξηση του πληθυσμού και της δόμησης της περιοχής, ενώ τη δεκαετία του ’90 γίνεται τόπος εγκατάστασης μεγάλου αριθμού Ελλήνων Ποντίων από τη Σοβιετική Ένωση, έπειτα από τη διάλυσή της.

 

 

Το 2004, ξαναδίνει το παρόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, αυτή τη φορά μέσω των ολυμπιακών έργων που πραγματοποιήθηκαν στο Δέλτα Φαλήρου, στη θέση του παλιού ιππόδρομου.

 

 

Τέλος, το 2016 ολοκληρώνεται στις Τζιτζιφιές ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικα έργα της Ευρώπης, το οποίο δεν είναι άλλο από το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Μέσω αυτού, η ευρύτερη περιοχή εκτοξεύεται σε δημοτικότητα και αποκτάει ηγετικό ρόλο στην πολιτιστική σκηνή των νοτίων προαστίων.