Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θεωρείται το “διαμάντι” των νοτίων προαστίων. Το 2006, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ανακοίνωσε ότι είχε την πρόθεσή να κατασκευάσει σε περιοχή του Ελληνικού Δημοσίου τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής καθώς και ένα εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό πάρκο που θα έφερε το όνομα “Σταύρος Νιάρχος”.  

 Ύστερα από συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση αποφασίστηκε η παραχώρηση του χώρου του παλαιού ιπποδρόμου στην περιοχή του Φαληρικού Δέλτα, συνολικού εμβαδού 240.000 μ². Από αυτά τα 210.000 μ² ορίστηκαν για το κέντρο και τα υπόλοιπα 30.000 μ² για τη δημιουργία δημοτικού αθλητικού πάρκου για τον Δήμο Καλλιθέας. Το οικοδόμημα και το πάρκο βρίσκονται στον Φαληρικό όρμο, υπαγόμενο διοικητικά στο Δήμο Καλλιθέας. 

    Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτελεί ένα δημόσιο χώρο με ελεύθερη πρόσβαση και επιδιώκει τη συμμετοχή του κοινού σε ένα πλήθος  πολιτιστικών, αθλητικών, περιβαλλοντικών αλλά και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων και δράσεων. Αξιοσημείωτο είναι πως τόσο την συντήρηση όσο και την λειτουργία και διαχείριση του  Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος επιμελείται ο κοινωφελής οργανισμός ΚΠΙΣΝ Α.Ε. , η οποία παράλληλα έχει αναπτύξει τον δικό της προγραμματισμό πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και αθλητικών εκδηλώσεων. 

     Το κέντρο έχει λάβει πληθώρα διακρίσεων και επαίνων τόσο για το φιλανθρωπικό του έργο και τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα σε αυτό όσο και για την αρχιτεκτονική του που θεωρείται πρωτοπόρα σε όλο τον κόσμο, καθώς σχεδιάστηκε από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Ρέντσο Πιάνο και έχει αποσπάσει διεθνείς αρχιτεκτονικές διακρίσεις.  

     Ένας ακόμη πυλώνας που συνέβαλε στην δημιουργία και την υλοποίηση του συγκεκριμένου κέντρου είναι ο παράγοντας της βιωσιμότητας, αφού όπως φαίνεται η επιταγή για βιωσιμότητα αντανακλάται παντού από την κατασκευή έως και την συντήρηση των δημόσιων χώρων και των υποδομών. 

   Εξίσου καθοριστικός είναι και ο παράγοντας της κοινωνικής υπευθυνότητας, διότι  το ΚΠΙΣΝ από την αρχή της λειτουργίας του επέλεξε να αποτελέσει έναν υπεύθυνο κοινωνικό εταίρο διατηρώντας απευθείας επαφή με ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και το σημαντικότερο στηρίζοντας τες. 

    Αδιαμφισβήτητα λοιπόν από την πρώτη κιόλας ημέρα της λειτουργίας του το ΚΠΙΣΝ έγινε πόλος έλξης και σημείο αναφοράς για την Αθήνα, προσελκύοντας τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους παρευρέθηκαν σημαντικές διεθνείς καταξιωμένες προσωπικότητες.