Ευκαιρίες Διά Βίου Μάθησης στην Καλλιθέα

Με «καλή θέα» προς την εκπαίδευση

 

Φωτογραφία από Dimorsitanos, CC BY-SA 3.0, Σύνδεσμος

 

Λόγω της κεντρικής της θέσης, της παρουσίας θάλασσας, της ποικιλομορφίας και της πυκνότητας του πληθυσμού, η Καλλιθέα παραμένει σταθερλα ένα από τα πιο ζωντανά προάστια της Αθήνας!

 

 

Όλα τα παραπάνω αντανακλώνται και στον τομέα της διά βίου μάθησης στην περιοχή, όπου μπορεί κανείς να συνατήσει ένα.. ψηφιδωτό επιλογών για όλα τα γούστα και όλες τις ανάγκες!

Το κατά πολλούς “πρώτο όνομα” της πόλης, δεν είναι άλλο από το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών επί της λεωφόρου Συγγρού. Με έτος ίδρυσης το 1930, αποτελεί το 5ο παλαιότερο Πανεπιστήμιο στη χώρα καθώς και το πρώτο με τμήμα Πολιτικών Επιστημών. Σήμερα, διαθέτει 9 τμήματα και από τις αίθουσες του έχουν περάσει αμέτρητοι σπουδαστές και ακαδημαϊκοί.

 

Μόλις 1 χιλιόμετρο πιο πέρα και επί της Θησέως, της κεντρικότερης αρτηρίας της πόλης, βρίσκεται το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Ιδρυμένο το 1929 από τον Παναγή Χαροκόπο ως «Χαροκόπειος Σχολή Οικιακής Οικονομίας”, αποτελεί το νούμερο ένα σημείο αναφοράς πανελληνίως για τον συγκεκριμένο τομέα. Από το 1994, έχουν προστεθεί στο ακαδημαϊκό του πρόγραμμα και άλλες επιστήμες όπως Γεωγραφία, Διαιτολογία, Διατροφολογία, Πληροφορική και Τηλεματική.

 

Την τριλογία συμπληρώνει το σταθερό.. φόντο του ΗΣΑΠ Καλλιθέας, η Σιβιτανίδειος Σχολή. Από το 1927, όπου και ισρύθηκε από τον Βασίλειο Σιβιτανίδη, παρέχει τεχνική εκπαίδευση σε χιλιάδες φοιτητές, καθώς και τεχνικές εργασίες με αποδέκτες κορυφαίους θεσμούς της χώρας όπως η Πάντειος, το ΠΙΚΠΑ και τα υπουργεία Οικονομικών, Βιομηχανίας και Εθνικής Άμυνας. Περιλαμβάνει Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης, Κέντρο Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 2 καθώς και το 1ο ΕΠΑΛ Καλλιθέας.

Αφότου εγκαινιάστηκε το 2017, έγινε πολύ σύντομα το μεγαλύτερο σημείο συνάντησης όχι μόνο για τους κατοίκους της Καλλιθέας, αλλά και όλων των περιχώρων, προσφέροντας μια υπερπληθώρα δωρεάν δραστηριοτήτων σε μία έκταση 210.000 τετραγωνικών μέτρων!

 

Στο ΚΠΙΣΝ μπορεί να κανείς να συμμετάχει σε δωρεάν ημερίδες, σεμινάρια και εργαστήρια για ενήλικες, τα οποία καλύπτουν ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων, από ζωγραφική, μουσική, σινεμά, θέατρο, φωτογραφία και ποίηση μέχρι αρχιτεκτονική, τεχνολογία, αγροτικά και φυσική αγωγή.

 

Κεντρική ιδέα του ΚΠΙΣΝ είναι το δικαίωμα της πρόσβασης στη μάθηση για όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικού υπόβαθρο, ενώ δίνεται ιδαίτερη έμφαση στην οικογενειακή διάσταση της μάθησης καθώς και στην ενδυνάμωση των ηλικιωμένων, των μεταναστών, των μειονοτήτων και κάθε κοινωνικά ευπαθούς ομάδας.

Ο Δήμος Καλλιθέας αποτελεί έναν από τους πιο δραστήριους της Αθήνας, προσφέροντας πληθώρα επιλογών που δύσκολα βρίσκει κανείς αλλού:

 

Πολιτιστικά κέντρα

Ούτε 1, ούτε 2 αλλά 5 πολιτιστικά κέντρα λειτουργούν υπό την αιγίδα του δήμου:

 

  • Μελίνα Μερκούρη (νότια)

  • Αρχέλαος (κεντρικά)

  • Θανάσης Απάρτης (κεντρικά)

  • Μάριος Αυγερής (κεντρικά)

  • Γιάννης Κορδάτος (βόρεια)

Η γκάμα των παραπάνω, περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως εκμάθηση μουσικών οργάνων, παραδοσιακοί χοροί, ζωγραφική-σχέδιο, αγιογραφία, κεραμική και θέατρο, ενώ υπάρχει συχνή συνεργασία με κέντρα άλλων δήμων.

 

Λειτουργεί επίσης το κέντρο μελέτης Ελληνικής λογοτεχνίας «Νίκος Χατζίνης» τo οποίο φιλοξενεί σχολή φιλοσοφίας καθώς και διαλέξεις από άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς.

 

Κέντρο διά βίου μαθησης

Το Κ.Β.Δ.Μ Καλλιθέας λειτουργεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Κέντρων Διά Βίου Μάθησης και πραγματοποιεί μαθήματα ξένων γλωσσών και βασικών επαγγελματικών δεξιοτήτων, καθώς και εργαστήρια χειροτεχνίας και Do-It-Yourself.

 

Βιβλίο

Η δημοτική βιβλιοθήκη λειτουργεί από τη δεκαετία του ’80 στο κέντρο της πόλης. Διαθέτει 4500 βιβλία και 32 περιοδικά που εκτείνονται σε 3 ορόφους, καθώς και αίθουσα υπολογιστών με δωρεάν Wi-Fi.

 

Είναι ενεργό μέλος του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών, με άλλα μέλη του οποίου έχει σταθερή συνεργασία, ενώ φιλοξενεί συχνά δωρεάν δραστηριότητες όπως εκθέσεις και παρουσιάσεις βιβλίου, εργαστήρια και συνέδρια.

 

Κινηματογράφοι και θέατρο

Λειτουργούν 3 δημοτικοί κινηματογράφοι, ένας χειμερινός (Καλυψώ) και 2 θερινοί (Θερινόν και Τζιτζιφιές) όπου πέρα από προβολές, διεξάγουν και κινηματογραφικά φεστιβάλ.

 

Το δημοτικό θέατρο βρίσκεται στην οδό Κρέμου και φιλοξενεί ερασιτεχνικές παραστάσεις, συναυλίες, εργαστήρια και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 

Φεστιβάλ

Τρία φεστιβάλ διοργανώνονται σταθερά κάθε χρόνο από τον Δήμο, εμπλουτίζοντας την πολιτιστική ζωή της πόλης:

 

  • Το ετήσιο Σχολικό Φεστιβάλ όπου δίνεται το βήμα στους μαθητές όλων των σχολείων της Καλλιθέας να εκφραστούν καλλιτεχνικά σε μία ευρεία γκάμα τομέων όπως εικαστικά, μουσική, θέατρο, γκράφιτι, βίντεο κλπ. Διαρκεί 2 με 3 μήνες άθε φορά και διεξάγεται σε διάφορους δημόσιους και μη χώρους της περιοχής.

  • Το Μεσογειακό Φεστιβάλ Καλλιθέας που περιλμβάνει πλήθος καλλιτεχνικών δρώμενων και εργαστηρίων.

  • Το Πολιτιστικό Καλοκαίρι που διοργανώνεται αποκλειστικά σε ανοιχτούς χώρους, και πραγματοποιεί κάθε χρόνο ειδικό αφιέρωμα στο ρεμπέτικο το οποίο διαθέτει μακρά ιστορία στη συνοικία των Τζιτζιφιών.

Μουσική

Το δημοτικό ωδείο «Οδυσσέας Δημητριάδης» λειτουργεί από το 1995 και παρέχει μαθήματα κιθάρας, πιάνου, ακορντεόν, κλαρινέτου, φλάουτου, σαξόφωνου, βιολιού, τσέλου και κόρνας. Ειπέον, προετοιμάζει τους σπουδαστές που επιθυμούν να δώσουν εξετάσεις για Ανώτατες Σχολές Μουσικών Σπουδών.

 

Η φιλαρμονική ορχήστρα Καλλιθέας διαθέτει ακόμα μεγαλύτερη ιστορία που ξεκινάει από το 1935. Λειτουργεί τη σχολή πνευστών και κρουστών, στην οποία βρίσκονται 2 ακόμα μπάντες.. η «Bandina» που αποτελείται από νέους μουσικούς, και η «Batucada» με βραζιλιάνικα κρουστά. Και οι 2 πραγματοποιούν εμφανίσεις σε δημόσιους χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

 

Ζωγραφική

Η δημοτική γκαλερί στεγάζεται στο σπίτι της Σοφίας Λασκαρίδου, εμβληματικής ζωγράφου από την Καλλιθέα, και περιλαμβάνει έργα και προσωπικά της αντικείμενα, μαζί με ανάλογο αρχειακό υλικό σε εκθεσιακή μορφή.

Πραγματοποιεί όλο τον χρόνο εκδηλώσεις όπως εργαστήρια, αναγνώσεις βιβλίων και συναυλίες ενώ παρέχει τον χώρο της σε εκδηλώσεις άλλων καλλιτεχνικών φορέων, στηρίζοντας έτσι έμπρακτα την εικαστική σκηνή της περιοχής.

 

Στεγάζεται στην οδό Σωκράτους 167 και απευθύνεται σε ενήλικες οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Μέσω ενός προγράμματος διάρκειας 2 ετών, αποκτούν απολυτήριο γυμνασίου, με τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μετέπειτα βαθμίδες.

 

Το ειδικά σχεδιασμένο για ενήλικες, και με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, εκπαιδευτικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει όλα τα μαθήματα που συναντάει κανείς στο γυμνάσιο, ενώ δίνεται διαίτερη έμφαση στην πρακτική εφαρμογή τους και στην καλλιέργεια των 8 πιο βασικών δεξιοτήτων κατά την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην Καλλιθέα λειτουργούν 3 κέντρα τα οποία φιλοξενούν άτομα από 58 ετών και άνω χωρίς διακρίσεις με βάση το κοινωνικό ή οικονομικό τους υπόβαθρο.

 

Προσφέρουν μία εξαιρετικά μεγάλη ποικιλία δραστηριοτήτων όπως εκδρομές, επισκέψεις σε θεατρικές παραστάσεις, εκμάθηση παραδοσιακών χορών, μουσική, θέατρο, μαγειρική, δημοσιογραφία, ασκήσεις μνήμης, εκπαίδευση σε θέματα υγείας και ομάδες αλληλοϋποστήριξης.

 

Στα πλαίσια της συνεχούς ανβάθμισης των υπηρεσιών τους, τα ΚΑΠΗ Καλλιθέας πραγματοποίησαν επίσης μαθήματα ψηφιακών δεξιοτήτων για ηλικιωμένους τα οποία είχαν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή.

Ένα στοιχείο που λίγοι γνωρίζουν για την Καλλιθέα, είναι ότι διαθέτει τη μεγαλύτερη κοινότητα τυφλών και με προβλήματα όρασης ατόμων στην Αθήνα, οπότε και το Κ.Ε.Α.Τ δε θα μπορούσε να βρίσκεται.. πουθενά αλλού!

 

Στόχος του Κέντρου είναι η επίτευξη της πλήρους ανεξαρτησίας και κοινωνικής ενσωμάτωσης των τυφλών ατόμων, μέσω σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας, σε ένα περιβάλλον συμπερίληψης και αμοιβαίου σεβασμού για όλους.

 

Ανάμεσα στις υπηρεσίες που παρέχονται, μπορεί να βρει κανείς:

 

  • Εκπαίδευση σε Τεχνικές Προσανατολισμού και Δεξιότητες Καθημερινής Διαβίωσης για άτομα με αναπηρία όρασης

  • Εκπαίδευση και πιστοποίηση στη γραφή Braille

  • Πιστοποίηση ECDL

  • Ενισχυτική διδασκαλία για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

  • Ενημέρωση και υποστήριξη τόσο για τα μέλη όσο και για τις οικογένειές τους

  • Προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης (δημόσια ΙΕΚ)

  • Βιβλιοθήκη με ηχητικά και braille βιβλία

  • Πλήθος ψυχαγωγικών, αθλητικών και καλλιτεχνκών δραστηριοτήτων

Το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Κέντρου Ένταξης Μεταναστών του δήμου Καλλιθέας έχει ως στόχο την υποδοχή, κοινωνική ένταξη και διασύνδεση των ωφελούμενων ατόμων με τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης που υλοποιούνται στον δήμο.

 

Παρέχεται ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών όπως μαθήματα Ελληνικών και Ελληνικής κουλτούρας, ψυχολογική υποστήριξη τόσο σε ατομικό όσο και σε οικογενειακό επίπεδο, διαπολιτισμικές δράσεις με έμφαση στην αλληλεπίδραση μεταξύ μεταναστών και γηγενών, συμβουλευτική ως προς την εύρεση κατοικίας και οτιδήποτε άλλο συμβάλλει στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των ωφελουμένων και στην επιτυχή τους ενσωμάτωση στληνική πραγματικότητα.

Στον δήμο Καλλιθέας λειτουργούν 2 μουσεία:

 

  • Το Μουσείο Αφής Αθήνας, υπό την αιγίδα του Φάρου Τυφλών Ελλάδας.Αποτελώντας το μοναδικό του είδους σε ολόκληρη τη χώρα, προσφέρει τη δυνατότητα σε άτομα με οπτική αναπηρία, να έρθουν σε επαφή με τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό μέσω της ψηλάφησης. Το μουσείο είναι επίσης ανοιχτό και για άτομα με κανονική όραση, τα οποία μπορούν να βιώσουν την εμπειρία της ψηλάφισης φορώντας μάσκα, καθώς και να ενημερωθούν για θέματα που αφορούν την κοινότητα των τυφλών.Επιπλέον, το μουσείο πραγματοποιεί σε τακτική βάση δρώμενα και εκδηλώσεις για το κοινό, καθώς και εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα επάνω στη θεματική της τυφλότητας, τόσο για δασκάλους και καθηγητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και για μαθητές τους μαθητές τους.

  • Μουσείο ΠΕΑΝΤο μουσείο της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Ένωσης Νέων είναι αφιερωμένο στην ομώνυμη αντιστασιακή οργάνωση κατά την κατοχή, και στεγάζεται στο σπίτι ενός από τα ιδρυτικά της μέλη.Διοργανώνει επισκέψεις με ξεναγό καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, οικογένειες και κάθε ενδιαφερόμενο επάνω στην ιστορία και τη δράση της οργάνωσης.

Πέρα από τις επιλογές του δήμου, υπάρχει επίσης μία πληθώρα μη κυβερνητικών συλλόγων και ενώσεων, όπου ο ενδιαφερόμενος μπορεί να λάβει εκπαίδευση σε ποικίλα θέματα:

 

  • Λέσχη bridge όπου πραγματοποιούνται μαθήματα για όλες τις βαθμίδες, καθώς και δυνατότητα συμμετοχής σε τουρνουά και πρωταθλήματα.

  • Ένωση πολύτεκνων οικογενειών όπου πέρα από συμβουλευτική, προσφέρονται δραστηριότητες για παιδιά και νέους.

  • Η Εστία Καλλιθέας η οποία φιλοξενεί πολιτισμικές και φιλανθρωπικές δραστηριότητες σε τακτκή βάση.

  • Οι ενώσεις Ποντίων «Αργώ» και «Αργοναύται Κομνηνοί» όπου διοργανώνται πολιτιστικές δράσεις και παρέχεται εκμάθηση Ποντιακών χωρών και μουσικών οργάνων.

  • Ενώσεις ατόμων με καταγωγή από Κρήτη, Ήπειρο, Κωνσταντινούπολη, Αρκαδία, Ρούμενη, Κεφαλονιά, Ιθάκη και Μάνη οι οποίες συμμετέχουν σταθερά σε τοπικές εκδηλώσεις, ενώ διεξάγωγουν και μαθήματα χορών και μουσικής από την εκάστοτε περιοχή.

  • Η εταιρία ορχηστρικής τέχνης «Βάκχαι» όπου διοργανώνονται μαθήματα και εκδηλώσεις που προωθούν την παραδοσιακή μουσική.

  • Ενώσεις Εθνικής Ανίστασης οι οποίες συμμετέχουν σε εκδηλώσεις εθνικών εορτών και συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης των αντιστασιακών δράσεων κατά την κατοχή.

Επειδή «νους υγιής εν σώματι υγιεί» δε θα μπορούσε να παραλειφθεί το κομμάτι της φυσικής αγωγής, στο οποίο η πόλη για μία ακόμα φορά, παρέχει πολλές επιλογές:

 

Ναυτικοί σύλλογοι

Χάρης στην ακτογραμμή της, αλλά και τη νέα μαρίνα της, η Καλλιθέα έχει μετατραπεί σε ένα αξιοσημείωτο κέντρο της ιστιοπλοϊας στην Αθήνα, φιλοξενώντας τον εκπληκτικό αριθμό των 5 συλλόγων:

 

  • Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία

  • Ναυταθλητικός Όμιλων Τζιτζιφιών Καλλιθέας

  • Όμιλος Φουσκωτών Σκάφων Ελλάδος

  • Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Προσωπικού Δ.Ε.Η.

  • Ναυτικός Αθλητικός Όμιλος Ειρήνης και Φιλίας

Σε όλα τα παραπάνω, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει μαθήματα ιστιοπλοΐας και καγιάκ, να λάβουν μέρος σε αγώνες και να διασυνδεθούν με άλλους ομίλους.

 

Αθλητικοί όμιλοι

Όσον αφορά τη… στεριά, η προσφορά σε οργανωμένους αθλητικούς ομίλους είναι μεγάλη και το μόνο δύσκολο θα είναι… η επιλογή:

 

  • Αθλητικός Σύλλογος Θησέας (Tae Kwon Do)

  • Αθλητικός Σύλλογος Θεαγένης (Tae Kwon Do)

  • Αθλητική Ένωση Καλλιθέας

  • Αθλητική Δράση Καλλιθέας

  • Αθλητικός Όμιλος Ιλισσός Καλλιθέας

  • Αθλητικός Σύλλογος Shaolin Wu Gong Καλλιθέας «Φίδι-Γερανός»

  • Γυμναστικός Σύλλογος Άμιλλα (ενόργανη & αεροβική)

  • Άτλας (πάλη και άρση βαρών)

  • Έσπερος (μπάσκετ, βόλει, handball)

  • Φοίνιξ Καλλιθέας (ποδόσφαιρο)

  • Ερασιτέχνης Γυμναστικός Σύλλογος Καλλιθέας

  • ΠΑΕ Καλλιθέα

  • Παντζιτζιφιακός

  • Ίκαρος Καλλιθέας

  • Φιλαθλητικός Σύλλογος Καλλιθέας

  • Α.Σ. Αμυντωρ (Tae Kwon Do – Hapkido)

  • Ολυμπιακός Καλλιθέας

  • Α.Γ.Σ. Τζιτζιφιών (Tae Kwon Do – Hapkido)

  • Α.Ο. Αετός (μπάσκετ)

  • Ζευς (σκοποβολή)

  • Πρωταθλητής (ποδόσφαιρο 5×5)

  • Πόλις (μπάσκετ)

  • Εσπερίδες (μπάσκετ γυναικών)

  • Δ.Α.Σ Καλλιθέας

 

Ειδικά δρώμενα

Κάθε χρόνο στην πόλη, διοργανώνονται ειδικές αθλητικές διοργανώσεις μεγάλου βεληνεκούς οι οποίς προσελκύουν συμμετέχοντες από όλη την Αθήνα και έχουν εορταστικό χαρακτήρα:

 

  • Kallithea Run: Η ίσως πιο δημοφιλής διοργάνωση αυτού του είδους, στην οποία διεξάγονται αγώνες δρόμου διαφόρων μηκών, με σκοπό την πορώθηση του αθλητικού πνε΄ματος στους εκατοντάδες συμμετέχοντες που λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο.Επιπλέον, διεξάγονται κάθε χρόνο και τα εξίσου δημοφιλή Kallithea Night Run και Kallithea Half Marathon.

  • Kallithea Bike Tour: Μια πιο πρόσφατη διοργάνωση που προωθεί τη χρήση ποδηλάτου, τόσο ως οικολογική εναλλακτική, όσο και ως άσκηση.

  • Διάφοροι ακτοπλοϊκοί αγώνες οι οποίοι έχουν ως αφετηρία τη μαρίνα της Καλλιθέας και τερματίζουν σε νησιά του Αιγαίου, και υπενθυμίζουν τη μακρά ιστορία της πόλης στον χώρο της ναυσιπλοΐας.

Ο ιδιωτικός τομέας δίνει και αυτός το παρόν στην επαγγελματική κατάρτιση, προσφέροντας στην περιοχή επιλογές για:

  • Make-up

  • Κομμωτική

  • Νύχια

  • Αισθητική

  • Ζωγραφική

  • Σχέδιο

  • Κεραμική

  • Κοσμήματα

  • Ψηφιακό marketing

  • Συμβουλευτική start-up επιχειρήσεων