Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδας

0

Ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδας δημιουργήθηκε το 1946 και έκτοτε προσφέρει μια μεγάλη αγκαλιά για όλους τους ενηλίκους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα όρασης. Πιο συγκεκριμένα, ο Φάρος αποτελεί σωματείο αναγνωρισμένο ως Φιλανθρωπικό, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εποπτευόμενο ως προς το αντικείμενο από το Υπουργείο Εργασίας και επιχορηγούμενο από το Κράτος μέσω της Περιφέρειας Αττικής.

Όλες οι κοινωνικές δράσεις του Φάρου προσφέρονται δωρεάν και μερικές εξ αυτών είναι η κοινωνική υπηρεσία, τα μαθήματα Η/Υ, τα μαθήματα κεραμικής, τα μαθήματα Ιταλικών, η βιβλιοθήκη ομιλούντων βιβλίων, η βιβλιοθήκη braille, τα μαθήματα Braille για τυφλούς, καθώς και το γυμναστήριο. Ακόμη, πραγματοποιούνται και αρκετές δράσεις κοινωνικοποίησης με απώτερο σκοπό την αναψυχή, όπως για παράδειγμα το πλεκτό, μακραμέ, καθώς και η σύσταση θεατρικής ομάδας.

Ο Φάρος Τυφλών Ελλάδος (Φ.Τ.Ε) έχει μια μακρόχρονη πορεία στην παροχή υπηρεσιών σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και οι εθελοντές αποτελούν βασικό παράγοντα για την πραγμάτωση των σκοπών του ανθρωπιστικού του έργου . Αναλυτικότερα, συνεργάζεται με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό (Ε.Ε.Σ) και άλλους αξιόλογους εθελοντές που προσφέρουν γενναιόδωρα το εθελοντικό τους έργο εδώ και πολλά χρόνια.

Η σχέση του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος και των εθελοντών στηρίζεται στην κοινή επιθυμία και προσπάθεια να καλυφθούν με τον πιο εποικοδομητικό και αποτελεσματικό τρόπο οι σύνθετες ανάγκες των ατόμων με προβλήματα όρασης, ενώ αυτή η δράση συντονίζεται από την Κοινωνική Υπηρεσία σε συνεργασία με τους υπευθύνους των τμημάτων του ΦΤΕ στα οποία θα επιλέξουν να απασχοληθούν οι εθελοντές.

Οι εργασίες του εθελοντή βασίζονται άμεσα στις ανάγκες του εκάστοτε ατόμου. Κατά κύριο λόγο, οι εθελοντές προσφέρουν την βοήθεια τους στην μετακίνηση προς διάφορες υπηρεσίες και την συνοδεία σε εκδηλώσεις ή εκδρομές. Ωστόσο υπάρχει και η δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα τηλεφωνικής επικοινωνίας, όπου ο εθελοντής έρχεται σε τηλεφωνική επαφή με μοναχικά τυφλά άτομα, ενημερώνετε για την κατάσταση και τις τυχόν ανάγκες τους. Τέλος, προσφέρεται και η δυνατότητα επίσκεψης στο σπίτι ώστε να προσφέρουν συντροφιά σε μοναχικά τυφλά άτομα, για ανάγνωση βιβλίων, για διάβασμα λογαριασμών και γραμμάτων.

Choose your Reaction!
Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.