Δραστηριότητες του Δήμου Καλλιθέας

0
π.κ..jpg

Ο Δήμος Καλλιθέας δίνει την ευκαιρία σε όλους τους κάτοικούς της να συμμετάσχουν στις δραστηριότητες του Δήμου  και να επωφεληθούν από τις επιλογές που προσφέρει η Καλλιθέα. Αρχικά, διαθέτει και παρέχονται στο κοινό πέντε γνωστά και με πολύ σημαντική πορεία Πολιτιστικά κέντρα. Στα νότια βρίσκεται το  Μελίνα Μερκούρη, βόρεια βρίσκεται το κέντρο Γιάννης Κορδάτος και κεντρικά τα κέντρα Αρχέλαος, Θανάσης Απάρτης και Μάριος Αυγερής. Η γκάμα των παραπάνω, περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως εκμάθηση μουσικών οργάνων, παραδοσιακοί χοροί, ζωγραφική-σχέδιο, αγιογραφία, κεραμική και θέατρο, ενώ υπάρχει συχνή συνεργασία με κέντρα άλλων δήμων. Λειτουργεί επίσης το κέντρο μελέτης Ελληνικής λογοτεχνίας «Νίκος Χατζίνης» το οποίο φιλοξενεί σχολή φιλοσοφίας καθώς και διαλέξεις από άλλους πολιτιστικούς οργανισμούς.  

Επιπλέον, παρέχεται στο κοινό το Κέντρο διά βίου μάθησης. Το Κέντρο διά βίου μάθησης Καλλιθέας λειτουργεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Κέντρων Διά Βίου Μάθησης και πραγματοποιεί μαθήματα ξένων γλωσσών και βασικών επαγγελματικών δεξιοτήτων, καθώς και εργαστήρια χειροτεχνίας και Do- It- Yourself.  

    

δβ.jpg

 Αντίστοιχα και οι τέχνες υποστηρίζονται. Αρχικά, Η δημοτική βιβλιοθήκη λειτουργεί από τη δεκαετία του ’80 στο κέντρο της πόλης. Διαθέτει 4500 βιβλία και 32 περιοδικά που εκτείνονται σε 3 ορόφους, καθώς και αίθουσα υπολογιστών με δωρεάν Wi-Fi. Επίσης, υπάρχουν  3 δημοτικοί κινηματογράφοι, ένας χειμερινός –Καλυψώ- και 2 θερινοί -Θερινόν και Τζιτζιφιές- όπου πέρα από προβολές, διεξάγουν και κινηματογραφικά φεστιβάλ. Το δημοτικό θέατρο βρίσκεται στην οδό Κρέμου και φιλοξενεί ερασιτεχνικές παραστάσεις, συναυλίες, εργαστήρια και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.  

    Ακόμη και Φεστιβάλ διοργανώνονται στην Καλλιθέα με το  ετήσιο Σχολικό Φεστιβάλ όπου δίνεται το βήμα στους μαθητές όλων των σχολείων της Καλλιθέας να εκφραστούν καλλιτεχνικά σε μία ευρεία γκάμα τομέων όπως εικαστικά, μουσική, θέατρο, γκράφιτι, βίντεο κλπ. Διαρκεί 2 με 3 μήνες κάθε φορά και διεξάγεται σε διάφορους δημόσιους και μη χώρους της περιοχής. Το Μεσογειακό Φεστιβάλ Καλλιθέας που περιλαμβάνει πλήθος καλλιτεχνικών δρώμενων και εργαστηρίων. Το Πολιτιστικό Καλοκαίρι που διοργανώνεται αποκλειστικά σε ανοιχτούς χώρους, και πραγματοποιεί κάθε χρόνο ειδικό αφιέρωμα στο ρεμπέτικο το οποίο διαθέτει μακρά ιστορία στη συνοικία των Τζιτζιφιών.  

    Τέλος, η μουσική και η ζωγραφική έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο  στο δήμο. Το δημοτικό ωδείο «Οδυσσέας Δημητριάδης» λειτουργεί από το 1995 και παρέχει μαθήματα κιθάρας, πιάνου, ακορντεόν, κλαρινέτου, φλάουτου, σαξόφωνου, βιολιού, τσέλου και κόρνας. Επιπλέον, προετοιμάζει τους σπουδαστές που επιθυμούν να δώσουν εξετάσεις για Ανώτατες Σχολές Μουσικών Σπουδών. Η φιλαρμονική ορχήστρα Καλλιθέας διαθέτει ακόμα μεγαλύτερη ιστορία που ξεκινάει από το 1935. Λειτουργεί τη σχολή πνευστών και κρουστών, στην οποία βρίσκονται 2 ακόμα μπάντες.. η «Bandina» που αποτελείται από νέους μουσικούς, και η «Batucada» με βραζιλιάνικα κρουστά. Και οι 2 πραγματοποιούν εμφανίσεις σε δημόσιους χώρους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αντίστοιχα, η δημοτική γκαλερί στεγάζεται στο σπίτι της Σοφίας Λασκαρίδου, εμβληματικής ζωγράφου από την Καλλιθέα, και περιλαμβάνει έργα και προσωπικά της αντικείμενα, μαζί με ανάλογο αρχειακό υλικό σε εκθεσιακή μορφή.  

Choose your Reaction!
Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.