Το πρόγραμμα αντιμετώπισης της εξάρτησης «ΘΗΣΕΑΣ» ξεκίνησε την λειτουργία του ως υπηρεσία του Δήμου Καλλιθέας το 1989 παρέχοντας δωρεάν τις υπηρεσίες του στους κατοίκους. Ο Θησέας λειτουργεί από το 1990 ως Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των ουσιοεξαρτήσεων. Το 1995 εφαρμόζεται στον ΘΗΣΕΑ το πρόγραμμα Συμβουλευτικής και Θεραπείας για τις οικογένειες των χρηστών / εξαρτημένων.


Το ανοικτό θεραπευτικό πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» προσφέρει πιλοτικά τις υπηρεσίες του από το 1995 και στελεχώνεται από έμπειρο επιστημονικό προσωπικό, εξειδικευμένο σε θέματα εξαρτήσεων. Στον «ΘΗΣΕΑ» μπορούν να απευθυνθούν χρήστες τοξικών ουσιών, χρήστες αλκοόλ, οικογένειες χρηστών, οικεία στους χρήστες πρόσωπα, οποιοσδήποτε θέλει υπεύθυνη ενημέρωση σε θέματα ουσιοεξαρτήσεων, καθώς και άτομα με «μοντέρνες εξαρτήσεις» (τζόγος, τυχερά παιχνίδια, internet κλπ.)

Ο «ΘΗΣΕΑΣ» κατά κύριο λόγο αναπτύσσει δραστηριότητες στους τομείς της Συμβουλευτικής, της Ενημέρωσης, της Πρόληψης και της ευαισθητοποίησης. Επίσης διαθέτει δραστηριότητες που αφορούν την κοινωνική επανένταξη αλλά και κατά κύριο λόγο την θεραπευτική αντιμετώπιση.

Όσον αφορά τα κριτήρια εισαγωγής κρίνεται απαραίτητη η επιθυμία του χρήστη και η δέσμευση του για πλήρη αποχή από τις ουσίες, όπως και η αποδοχή των διαδικασιών και των κανόνων λειτουργίας του προγράμματος. Ακόμη απαραίτητη κρίνεται ύπαρξη οικογενειακού περιβάλλοντος ικανού να στηρίξει την προσπάθεια απεξάρτησης του χρήστη καθώς και υποχρεωτική συνεργασία της οικογένειας με το πρόγραμμα. Ένα επιπλέον κριτήριο εισαγωγής αποτελεί και η απουσία σοβαρής ψυχοπαθολογίας.

Οι στόχοι της συγκεκριμένης θεραπείας είναι πολλαπλοί και πολυπαραγοντικοί. Πιο αναλυτικά η θεραπεία στοχεύει στην μείωση της χρήσης, στην πλήρη αποχή από τις ουσίες και στην φροντίδα τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής υγείας. Έπειτα, η θεραπεία αποσκοπεί στην μείωση της εγκληματικότητας και της παραβατικής συμπεριφοράς, καθώς και στην λειτουργικότητα του ατόμου στο οικογενειακό, φιλικό, επαγγελματικό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Αξιοσημείωτο είναι πως το άτομο απολαμβάνει τα δικαιώματά του και θα πρέπει να εκπληρώνει υπεύθυνα τις υποχρεώσεις του.

Στις βασικές επιδιώξεις του συγκεκριμένου προγράμματος περιλαμβάνονται η επιδίωξη συνεργασίας με δίκτυα και οργανισμούς της Ελλάδας ή του εξωτερικού, η δημιουργία δικτύου εθελοντών και η αναζήτηση συνεργασίας επιστημονικού επιπέδου σε θέματα που αφορούν την εξάρτηση αλλά και σε τομείς ενημέρωσης, εκπαίδευσης και έρευνας.

  • http://www.kallithea.gr/?page_id=177