«Αργοναύται Κομνηνοί»

0

Οι «Αργοναύται Κομνηνοί» αποτελούν μία ακόμη ένωση Ποντίων του Δήμου Καλλιθέας που διοργανώνει πολιτιστικές δράσεις και παρέχει εκμάθηση Ποντιακών χωρών και μουσικών οργάνων. Επίσης, μια από τις πολλές δραστηριότητες του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται – Κομνηνοί» είναι και η εκδοτική του δραστηριότητα.

Αναλυτικότερα, η ενδιαφέρουσα ιστορία της ίδρυσης του συλλόγου ξεκινάει στα τέλη της δεκαετίας του 1920, όπου οι σχέσεις και οι όμως μεταξύ των προσφύγων και οι πολλές και ποικίλες ανάγκες τους στα πρώτα χρόνια της εγκατάστασής τους διαμόρφωσαν και καθόρισαν τις συνθήκες εκείνες που οδήγησαν στη σύσταση ενός κοινού συλλόγου Τραπεζουντίων και Κερασουντίων δέκα και πλέον χρόνια μετά την εμφάνιση των πρώτων συλλογικών προσπαθειών τους στην περιοχή της Καλλιθέας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πρώτος πρόεδρος μετά τη συγχώνευση ως «ΑΡΓΟΝΑΥΤΑΙ-ΚΟΜΝΗΝΟΙ», ήταν ο Τραπεζούντιος Στ. Χατζόπουλος, ενώ δύο μέλη του συμβουλίου με αυξημένες αρμοδιότητες ήταν γυναίκες , δείγμα της προοδευτικότητας και της πρωτοπορίας του συλλόγου. Οι συμμετέχοντες στο σύλλογο έθεταν με τρόπο σαφή τις στέρεες βάσεις για μία καινούργια αρχή, ενώ ως έτος ίδρυσης αποδέχονταν το 1930.

Ο Σύλλογος Ποντίων «Aργοναύται-Kομνηνοί» ιδρύεται το 1930 από Πόντιους πρόσφυγες των παραλιακών πόλεων Tραπεζούντας και Kερασούντας, που εγκαταστάθηκαν στην Kαλλιθέα μετά την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922. Oι δραστηριότητες του συλλόγου, διακρίνονται για τις σοβαρές του προσπάθειες να διασώσει και να διαφυλάξει όλα τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου. Για το σκοπό αυτό δημιούργησε τμήματα ποντιακών χορών και θεάτρου, στα οποία συμμετέχουν ενήλικοι και παιδιά.

Παράλληλα ο σύλλογος αναπτύσσει πλούσιο πολιτιστικό και φιλανθρωπικό έργο στην Kαλλιθέα, με αποτέλεσμα να έχει κερδίσει την αγάπη και το σεβασμό όλων, Ποντίων και μη. Τη Διοίκηση του Συλλόγου είχαν στα χέρια τους εξέχοντα μέλη της Ποντιακής κοινωνίας, που με την πλούσια δράση τους κατόρθωσαν να ανυψώσουν το κύρος του σε πανελλήνια ακόμη και σε παγκόσμια ακτινοβολία.

https://www.argonautai-komninoi.gr/index.php

Ετικέτες:
Choose your Reaction!
Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.