«ΑΡΓΩ»

0

Στον Δήμο Καλλιθέας εντοπίζονται και η ένωση Ποντίων με το όνομα «Αργώ» και διοργανώνει πολιτιστικές δράσεις παρέχοντας εκμάθηση Ποντιακών χωρών και μουσικών οργάνων. 

Αναλυτικότερα, ο Παμποντιακός Σύλλογος ”η Αργώ” δημιουργήθηκε στην Καλλιθέα Αττικής στα τέλη του 1985 και αρχές του 1986. Ιδρύθηκε από Ποντίους από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα τις περιόδους 1976-84 και 1965-67. Προέρχονταν κυρίως από το Καζαχστάν, την απέραντη περιοχή της Σοβιετικής Ασίας, όπου δεκάδες χιλιάδες οικογένειες εξορίστηκαν από τα παράλια του Σοβιετικού Ευξείνου Πόντου, τον Καύκασο και την Ρωσσία κατά την διάρκεια των σταλινικών διώξεων το 1938-1951. Μέλη του Συλλόγου έγιναν πολλοί Έλληνες από διάφορες περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, που εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα μετέπειτα. Από την αρχή, η δυναμική και η θεματική του προσέλκυσαν στις δραστηριότητές του και ποντίους γεννημένους στην Ελλάδα (απόγονοι των προσφύγων περιόδου 1922).
Από την σύστασή του αναπτύσσει πρωτοποριακή και πολύπλευρη δραστηριότητα σχετικά με το Ποντιακό ζήτημα: τα έντονα προβλήματα που αναγκάζονται να αντιμετωπίζουν οι Ελληνες του Πόντου από την πρώην Σοβιετική Ενωση στον ελλαδικό χώρο, Γενοκτονία, Ποντιακός Ελληνισμός στον Ιστορικό Πόντο, στην πρώην ΕΣΣΔ, εκαθαρίσεις σταλινικής περιόδου…

https://www.argo-pga.org/

Ετικέτες:
Choose your Reaction!
Αφήστε ένα σχόλιο

Your email address will not be published.